Houwerzijl & de Marne

 

De Marne

De Marne is een voormalig schiereiland met grotendeels ongerept landschap, waar het stil kan zijn en waar schone lucht rechtstreeks van de zee komt. Binnendijks wordt het landschap gekenmerkt door de wierden (terpen), kwelderwallen en dijken, Zijlen (sluizen), schilderachtige dorpjes, middeleeuwse kerken, eeuwenoude waterlopen (maren), kreken, en weggetjes die zich door het land slingeren. En bovenal: prachtige vergezichten, indrukwekkende wolkenluchten, kortom: ruimte! Buitendijks ligt het immense wad met op de achtergrond Schiermonnikoog. 

 

Kunst en cultuur vormen een belangrijke schakel in de samenleving van de Marne. Vele kunstenaars hebben zich in dit gebied gevestigd. Ateliers, exposities, galeries, evenementen, concerten, optredens zijn rijkelijk aanwezig in de wijde omgeving. In veel dorpen van de Marne zijn bewoners actief om het cultureel erfgoed te onderhouden en vernieuwen. 

 

Meer over de achtergrond van de Marne 

 

Houwerzijl

Houwerzijl is een klein levendig dorp met actieve bewoners, in de volksmond ‘Houwerzielsters’ genoemd. Het ligt vlakbij de grens Groningen - Friesland met veel mogelijkheden qua natuur, cultuur en evenementen in beide provincies. Houwerzijl heeft een haventje dat toegankelijk is voor een kano of kleine open boot, en ligt aan diverse Lange Afstands Routes om te wandelen, fietsen en varen. Voor meer informatie zie pagina Omgeving en Activiteiten

 

Meer over de achtergrond van Houwerzijl

2020-07-12 haventje HZ IMG_3210

 

 

Ollediek op de Bokkediek

Vakantie appartement Ollediek staat op de ‘Bokkediek’ (Dijksweg), een voormalige zeedijk, waar nog allerlei restanten vanaf de Romeinse tijd in de bodem te vinden zijn. De naam ‘Bokkediek’ verwijst naar het houden van geiten door de ‘Bokkediekers’: ‘Wie melkten daor bok(ram) en dronken doar bokkemelk’ (Abel T. Huizinga).] Na de kerstvloed in 1717 en de bouw van de nieuwe ‘waker’ (zeedijk) is de ‘Bokkediek’ een ‘slaperdijk’ geworden en heeft hij zijn functie als buitenste dijk verloren. De loop van de dijk is nog goed te zien. 

 

Uitzicht op de Waterwolf

Vanuit Ollediek kijk je in de verte uit op de 'Waterwolf'', het gemaal van Electra (rijksmonument). Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van dit oudste elektrische gemaal van Nederland is in 2020 een windwijzer gemaakt op de 'Waterwolf' door de kunstenaar Gert Sennema (met familiebanden in Houwerzijl en Zoutkamp). 


 

“Ode aan gemaal de Waterwolf’" Kunstenaar: Gert Sennema

 

 

Uitleg door kunstenaar Gert Sennema