Waddenzee en Waddeneilanden

Wadhoppen

Vanaf Lauwersoog hoppend met een zeilende klipper naar de wadden eilanden Schiermonnikoog, Terschelling, Ameland, Vlieland met Harlingen als eindpunt eilandhopper.nl/opstapplaatsen

 

Dienstregelingen veerboot

 

Wadlopen

Diverse mogelijkheden vanaf de Groningse of Friese waddenkust

 

Zeilen en droogvallen op het Wad

Uitwaaien in het Werelderfgoed Waddenzee, stilvallen en even thuiskomen in de natuur. Vaar mee op een waddenschip, gooi de trossen los, hijs de zeilen en kies het ruime sop. Ontdek het spel tussen wind, water en zand en het krachtenspel van de zon en de maan met de zee wordt hier zichtbaar. Waar het ene moment overal nog water is, is het volgende moment overal land. Afhankelijk van het getij wordt het schip op de juiste plek vastgevaren. Gooi het anker uit en zie hoe de zee zich steeds verder terug trekt en het land tevoorschijn komt. Tijd om van boord te gaan en dit land te verkennen: lopen op de bodem van de zee. Als de zee terugkomt, ga je weer aan boord. Je ziet hoe het land langzaam weer onder de zeespiegel verdwijnt. Er zijn diverse bruine vloot schepen  te huur of schepen met bemanning (raaf, tjalk, klipper) die tochten organiseren. 

  • Zeiltochten met een visserman-schouw vanuit Lauwersoog met de Raaf doeeenswad.nl
  • Zeiltochten met een klipper vanuit Lauwersoog / Zoutkamp op oa de Waddenzee  met de Najade of Willem Jacob 
  • Zeiltochten met kleine Waddenbootjes met kajuit vanuit Esonstad waddeninzicht.com 

 

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is hét wandeleiland bij uitstek. Naast het breedste strand van Europa heeft het eiland bossen, duinen, kwelders en een authentiek dorp: gezellig; vol terrassen, leuke winkeltjes en het beroemde oude hotel-restaurant van der Werff. 

De veerboot is op fietsafstand van Houwerzijl en je kunt op de fiets in een dag het hele eiland over. De Kobbeduinen is de wildste kwelder van Nederland, waar in het voorjaar talloze vogels broeden. 

Tussen paal 3 en paal 5 aan het Noordzeestrand wordt o.a. gekitesurft, gevliegerd en je kunt er blokkarten. Vanaf daar is het een paar uur wandelen naar de Balg, het oostelijke puntje van het eiland. Op de Balg hebben zand, wind en water vrij spel en spoelt vaak veel aan. Wulken (grote slakkenhuizen) zijn hier volop te vinden. Ook is de Balg de beste vindplaats in ons land van de Noordkromp. Het weekdier dat in deze schelp leeft wordt het oudst van alle dieren ter wereld: maar liefst ruim 500 jaar! Wandelend door de Kooiduinen zijn via een hoge rug de kwelders bereikbaar. 

Wandelingen en excursies zijn mogelijk met een eilander gids  [https://www.vvvschiermonnikoog.nl/zien-en-doen/excursies]